Извършителите на атаката срещу президента на Венецуела Николас Мадуро са обучавани и финансирани в Колумбия. Това заяви самият Мадуро в телевизионна реч, в която изрази и доверието си в "съвестта" на американския президент Доналд Тръмп.

"Искам обяснения от правителството на САЩ и от новото правителство на Колумбия. Искаме екстрадиция на всички отговорни лица, които са финансирали, организирали и провели тази терористична атака и живеят в щата Флорида, в САЩ или на колумбийска територия".

Венецуелският президент обаче не вярва Доналд Тръмп да е разрешил на американска територия да се заговорничи за неговото убийство.

Групировката "Войници в тениски“ пое отговорност за покушението срещу Мадуро, и обяви, че целта ѝ е да организира "съпротива" срещу президента.

Опозицията във Венецуела съобщи, че депутат и неговата сестра - студентка по право, са били арестувани в апартамента им в Каракас във вторник вечерта, след като Мадуро се зарече да предприеме кампания срещу своите противници.

Президентът определи депутата като "психопат, който е призовавал САЩ да нахлуят и окупират Венецуела".

Прогоненият в изгнание опозиционен лидер Хулио Борхес определи опита за убийство срещу Мадуро като "фарс". Борхес написа в Туитър, че нито хората във Венецуела, нито светът вярва, че атаката е била действителна. Той твърди, че тя е била нагласена, за да има Мадуро извинение при преследването на враговете си.