Новоизбраният кмет на Атина Костас Бакоянис, който е представител на една от най-мощните политически фамилии в Гърция, положи клетва в неделя, обещавайки да превърне изтощената от кризата столица в "безопасен, чист и светъл" европейски метрополис.

"През следващите четири години обещавам да бъда слуга на атиняните", каза 41-годишният кмет пред множеството привърженици на церемонията.

"Атина е идея... колкото и да сме горди с историческото минало на този град, тъгуваме от сегашното му състояние", каза Бакоянис и добави, че много жители на столицата "се чувстват забравени, невидими".

"Искаме да вдигнем града високо във всяко отношение и без изключения", каза младият кмет, избран през юни.

Майка му Дора Бакоянис беше първата жена кмет на Атина преди Олимпиадата през 2004 година. Миналия месец чичото на Костас, Кириакос Мицотакис, беше избран за министър-председател от консервативната партия "Нова демокрация“.

Бакоянис обеща да се съсредоточи върху "очевидното“ - "Безопасност, чистота, светлина“.

Сред неговите обещания е алея на стойност 54,4 милиона евро, свързваща някои от основните забележителности на столицата и изграждане на детски площадки и колоездачни маршрути.

Завършилият Харвард Бакоянис е избран за първи път за кмет на малкото планинско градче Карпениси през 2010 г. на 33-годишна възраст.

Преди това той беше специален съветник на майка си, когато тя беше външен министър от 2006 г. до 2009 г.
Като кмет на Карпениси той е запомнен с активизиране на туризма в района.

През 2014 г. е избран за поста на регионален управител на Централна Гърция.