Националисти обсадиха извънградската къща на бившия украински президент Петро Порошенко край Киев и искат той да бъде арестуван. Това съобщи местния ТВ канал „112 Украина“.

Ужасни новини за Порошенко, разследват го за държавна измяна (ВИДЕО) 

Около 100 активисти, събрали се край дома на бившия държавен глава в село Козин, скандират: „Порошенко зад решетките!“ и настояват за привличане пред правосъдието на бившия президент и неговите сътрудници Гладковски, участващи в корупционния скандал в държавния концерн "Укроборонпром".

Протестиращите запалиха огньове и гуми, а в ръцете си държат знамена на Украйна и националистически организации.

Протестиращите поставиха високоговорители до централната врата на входа на имението на Порошенко, от които звучат украински патриотични песни, уточнява Фокус.

Както заяви в хода на демонстрацията координаторът на организация „Граждански контрол – честна страна“ Владислав Литвинчук, протестиращите заплашват да направят акцията безсрочна, ако властите продължат да се бавят с разследването на възможното участие на Порошенко в скандала с кражбите в „Укроборонпром“. „Ще бъдем тук ден и нощ“, добави Литвинчук.

Примката около Порошенко се затяга! Обвиниха го в присвояване на власт 

По неговите думи, по време на президентството на Порошенко той е увеличил състоянието си 18 пъти. „От изборите измина съвсем малко време, а вече всички някак си забравиха какъв е той“, заяви организаторът на акцията. Той подчерта, че главното искане на протестиращите е Главната прокуратура и МВР да разследват случая с Порошенко.

Концернът „Укроборонпром“, обединяващ предприятия от военно-промишления комплекс на Украйна, се оказа в центъра на корупционен скандал през февруари, който предизвика значително падане на рейтинга на Порошенко преди изборите за президент.

Както се разбира от резултатите от журналистическото разследване, синът на заместник-секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО), Игор Гладковски, който е в близкия кръг на Петър Порошенко, той е участвал в схеми за източване на милиони от предприятието. Медиите твърдят, че Гладковски и негови партньори, със знанието на ръководството на „Укроборонпром“, са организирали доставки на контрабандни руски детайли за военна техника на държавните военни предприятия по завишени в няколко пъти цени. След обнародването на скандалния репортаж украинското правителство разпореди международен одит на компанията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!