Гърция реагира остро и отхвърли твърдението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е приела статуквото, за което Турция настоява в Източното Средиземноморие. Атина е категорична, че не само че не го е направила, но и заедно с международната общност е осъдила незаконните действия на Турция в региона, пише „Катимерини”.

Съгласно изявлението на говорителя на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас, „незаконните действия нямат правен ефект”.


Той осъди ходовете (на Анкара), които „продължават да подкопават регионалния мир и сигурност, създавайки, предпоставки за нарушаването на оръжейното ембарго в Либия и за опити за узурпиране на суверенните права на държавите в региона”.

Изданието припомня, че по-рано Ердоган е заявил, че решителната позиция на Анкара е накарала „останалите страни в региона, но главно Гърция” да приемат статуквото в Източното Средиземноморие, за което Турция настоява. Той подчерта също така, че европейците нямат юрисдикция в региона.

Освен това обяви, че Турция е закупила третия си морски сондажен кораб, който ще пристигне в Турция следващия месец и ще започне сондаж през 2020 г., без да уточнява къде точно.

Подчертава се, че по време на разговорите между гръцката и турската делегация в Атина относно мерките за изграждане на доверие, турски изтребители са нарушили 39 пъти въздушното пространство над Егейско море.