Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Франция е водена от "неспособен" президент. Ердоган и френският държавен глава Еманюел Макрон се изказват неласкаво един към друг от няколко месеца, след като се оказаха на противоположни страни на конфликти и в Либия, и при морския спор на Турция с Гърция. 
 

Макрон Ядоса Ердоган миналата седмица, като предположи, че Турция "заслужава нещо друго" заради начина, по който правителството подхожда към външните работи.
 
Следващата седмица Европейският съюз ще обсъди санкционирането на Турция за изпращане на нейни военни кораби и кораби за проучване на газ във водите на Източното Средиземноморие, за които Кипър и Гърция имат претенции.
 
Ердоган заяви на виртуална среща на неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието, че логиката на Макрон, обвиняващ Турция за регионални проблеми, не работи.
 
"Ако Турция се оттегли от Сирия, би ли постигнала Сирия мир?", попита той, докато правеше преглед на списъка със закъсали държави, в които Турция и Франция подкрепят противоположните страни.
 
"Ако Турция се откаже от всичко, Франция би ли се отървала от хаоса, провокиран от неспособния и амбициозен човек, който оглавява Франция, и ще приеме ли политика, основана на здравия разум?"
 
Враждебността между двамата президенти се натрупва от времето, когато Макрон предупреди през ноември, че липсата на отговор на НАТО към турска операция в Северна Сирия показва, че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт".
 
Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално съгласие в Триполи в конфликта срещу Халифа Хафтар в Източна Либия.
 
Франция е подозирана, че насърчава действията на Хафтар, но официално това е отричано.