Морската базирана хиперзвукова противокорабна ракета "Циркон" ще получи сухопътна версия. Президентът на Русия Владимир Путин заяви това в последния съвет на Министерството на отбраната на Руската федерация.

"Според плана се работи и по други системи: високомощна междуконтинентална балистична ракета "Сармат", наземни и морски базирани хиперзвукови ракети "Циркон", безпилотен летателен междуконтинентален апарат "Посейдон", безпилотна летателна ракета "Буревестник", каза държавният глава.

Путин отбеляза, че за първи път в историята Русия изпреварва САЩ в разработването на най-новите оръжия, пише "Поглед инфо".

Речта на президента пред борда на Министерството на отбраната е първото споменаване на поземлената версия на "Циркон". Преди това беше само морска версия на ракетата, която продължава да се тества. 


Известно е, че Цирконът е способен да ускори до девет Маха (около 10 хиляди километра в час), полетът на ракетата надхвърля хиляда километри. Предвижда се да бъдат оборудвани ракетни крайцери, ядрени подводници и други кораби с нови оръжия.