Ако отхвърлим някои условности, тогава „Циркон“ може да бъде наречен най-загадъчния и мистериозен образец на руските оръжия. Преценете сами: „Армата“ е демонстриран много отдавна, вече е представен първият сериен Су-57.


„Простосмъртните“ видяха и другите нови военноиндустриални продукти в Русия: „Кинжал“ Х-47М2, „Посейдон“ (най-вероятно само макет, но хайде) и дори бойната лазерна система „Пересвет“. Що се отнася до „Циркон“, историята с тази ракета най-много прилича на вица за съселчето. 

В случая с "Циркон" става дума за хиперзвукова противокорабна крилата ракета, която според данните на откритите източници е способна на скорост 8 Маха и има обсег от около 400-600 километра, пише "Поглед инфо".

Има обаче още по-впечатляващи данни.

„Искам да кажа за хиперзвуковата ракета „Циркон“ със скорост на полета от около девет Маха и обхват от над хиляда километра, способна да поразява както морски, така и сухопътни цели“, заяви самият руски президент през февруари тази година.Обществото е още по-заинтересовано от състоянието на ракетите. Тоест изобщо съществува ли такава ракета. И има много интересни неща.

Още през 2017 г. медия, позовавайки се на бившия командир на руските аерокосмически сили Виктор Бондарев, съобщи, че въоръжените сили на Руската федерация вече имат ракета „Циркон“ в арсенала си.

По-скромна оценка на състоянието на програмата даде през октомври 2019 г. Владимир Путин. „Циркон определено ще го има“, заяви глава на руската държава. Според изчисленията полетът на ракетата до нейния максимален обсег ще отнеме около пет минути.

Вероятно никой модерен флот на света няма да има ефективно противодействие на такава заплаха.

Не е изненадващо, че информацията относно хиперзвуковите ракетни носители трябва да се събира малко по малко. Ако вярвате на медиите, тогава с „Циркон“ ще се въоръжат почти всички съвременни големи руски кораби. Нека разгледаме ситуацията по-подробно.

Първият тръгна

На 19 ноември медия публикува интересна статия, озаглавена: „Циркон“ има значение: модернизиране на корабите до хиперзвук“.

В него се пишеше, че първият надводен кораб от руския флот, който ще получи нова ракета, ще бъде „Маршал Шапошников“ - голям кораб за борба срещу подводници по проект 1155, който е част от Тихоокеанския.

Той може да бъде разпознат по характерния силует и номер на опашката 543. Това не е нов кораб: той е пуснат в експлоатация през 1986 година. Това обаче е първият представител на проекта 1155, който ще премине през съответната модернизация, след което ще стане фрегата.

Известно е, че по време на модернизацията корабът ще получи универсална установка 3C14, с която ще бъде възможно използването на крилати ракети "Калибър", "Оникс" и "Циркон".

Общо, по данни на отворени източници, руският флот разполага с шест големи кораба за борба срещу подводници на проект 1155 в експлоатация, без да се брои „Шапошников“. Друг е „Адмирал Харламов“ и е в резерв.

Към големия кораб - хиперзвукова ракета

Сред най-вероятните други носители на ракетата са руските "Линейни кораби на 21-и век" - Тежките ядрени ракетни крайцери клас "Орлан" 1144. Русия има два от тях: „Петър Велики“ и „Адмирал Нахимов“. Интересна информация за първия от тях се появи още през 2016 година. „В хода на модернизацията крайцерът ще бъде въоръжен с хиперзвукови противокорабни ракети „Циркон “, пише тогава медия.

Това е логична стъпка, която ще направи най-големите ударни кораби на света ефективни бойни единици. Което обаче не гарантира тяхната „неуязвимост“ от въздушни атаки. Спомнете си, че палубната авиация на руския флот е значително орязана - единственият руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ е в ремонт, който може да се проточи вечно.

Ремонтът на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ започна на плаващия док ПД-50, но в нощта на 29-30 октомври 2018 г. се случи авария, в резултат на което докът потъна.

Русия няма друг такъв пристан, така че корабът може да бъде отписан изцяло. Но дори и това да не се случи, е малко вероятно той да бъде преоборудван с „Циркон“:

като се вземат предвид възрастта и „проблемната“ история на кораба, това е скъпо и нецелесъобразно. По-рано медия писа, че самолетоносачът може да получи инсталацията 3C14, номенклатурата на която включва кризисната ракета "Циркон". Сега това най-вероятно е история.

Както вероятно приемането в обозримо бъдеще на въоръжение на перспективния ядрен разрушител „Лидер“, който преди това също беше разглеждан като един от основните носители на ракети „Циркон“.

„Русия ще изгради два разрушителя „Лидер“ до края на 2020 г.“, пише „Известия“ през февруари 2019 г. Дотогава много неща може да се променят.

Сега много остро критикуват избора на атомния двигател за кораба, а също така говорят за липсата на средства за изграждането на такива разрушители.

Може би дори шансовете за изграждане на нов руски самолетоносач са по-големи от производството на ядрени разрушители. Които, отбелязваме отново, без въздушно покритие ще бъдат просто много удобни (и много скъпи) цели за противниковите самолети.

Версии и предположения

През 2018 г. руският флот въведе в строй първата фрегата от проект 22350 „Адмирал Горшков“. Искат да построят общо осем такива кораби: в обозримо бъдеще те трябва да станат една от основите на повърхностните сили на руския флот.

През март 2019 г. стана известно, че в края на 2019 г. ракетата „Циркон“ ще бъде изстреляна за първи път от „Адмирал Горшков“.

„Адмирал Горшков“ е модерен военен кораб, оборудван с пускови установки 3С14, което предполага, че перспективната хиперзвукова ракета може да „регистрира“ всички представители на Проект 22350. Това без съмнение значително би увеличило възможностите на руския флот.

Отбелязваме също, че от 2017 г. носителите 3C14, в допълнение към тогава все още не напълно приетия „Адмирал Горшков“, са фрегатите от проект 11356, корветите от проект 20385, ракетните кораби по проект 11661, малките ракетни кораби от проект 21631 и малките ракетни кораби на проект 22800.

Всички тези кораби са значително по-малки от фрегатата проект 22350. По-рано, между другото, се появи информация, че подводниците проект 22800 „Каракурт“ и проект 21631 „Буян-М“ могат да бъдат оборудвани с лека версия на "Циркон“. Дали ще харчат пари за всичко това или ще струва само превъоръжаване на големи кораби е друг въпрос.

Но като цяло страхът на редица западни наблюдатели от руския „флот от комари“ не е без основание. В същото време си струва да се каже категорично, че пълноценната поява на нова хиперзвукова ракета може да бъде само появата на нейната авиационна версия.

Въпреки това, за да се говори уверено за това, трябва да знаете поне масата и размерите на продукта. Както и бъдещето на бомбардировача с далечен обсег на Ту-22М3М и перспективите за нов стратегически бомбардировач - „стелт“, разработен като част от програмата ПАК ДА.

Силно теоретично фронтовите бомбардировачи Су-34 биха могли да действат като носител на такива оръжия, но очевидно шансовете за това са малки. В бъдеще определено ще говорим за това кои руски подводници могат да получат хиперзвуковата ракета „Циркон“.

Превод: В.Сергеев