Северна Корея е изстреляла поне един неидентифициран снаряд в Японско море във вторник сутринта. Това е съобщил Съвместният началник на щаба на Южна Корея, предават световните осведомителни агенции.

Анализира се изстрелването, като например вида на снаряда, обхвата и мястото на изстрелването. Не се уточняват допълнителни подробности.

Японското правителство смята, че КНДР във вторник вероятно е тествал балистична ракета.

КНДР никога няма да наруши или застраши сигурността на САЩ, Южна Корея или съседни държави. Това е заявил постоянният представител на КНДР в ООН Ким Сон.

"Ние просто изграждаме националната си отбрана, за да се защитим и надеждно да защитим сигурността и мира в страната", каза той.

В същото време, той призова Съединените щати да се откажат от враждебната си политика спрямо Пхенян и заяви, че никой не може да отрече правото на страната му на самозащита и тестове на оръжия.

Припомняме, че това е поредна активност на военните в Пхенян за последния месец. Те извършиха няколко ракетни теста. Също така, стана ясно, че Северна Корея разширява завода за обогатяване на уран в основния си ядрен комплекс в Йонбьон. Според експерти, това показва намерение да се ускори производството на бомба.

Отправени бяха и провокативни изявления към Южна Корея. Въпросът бе повдигнат и пред Общото събрание на ООН.