Северна Корея е митична страна, която е обвита в мистерия. Една от най-изолираните страни в света, Северна Корея, (не) известна като „Отшелническото царство“, е скрита държава, която сякаш живее на отделна планета със собствени правила. Управлявана от едноличен лидер и правителство, които контролират буквално всичко и всички, животът на севернокорейците в 21 -ви век остават относително неизвестни дори до днес, пише "Труд".

Някой от забраните там са трудни за вярване, че изобщо съществуват. Нека видим:

Не на западната мода

През 2016 година лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун забрани на населението да се облича в дрехи типични за западния свят. Това правило важи с особена сила за сините дънки, тъй като синия цвят напомня империализма. Вместо това, облеклото, прическата, дължината на дрехите трябва да са съобразени с тенденциите на капитализма, а хората, които не спазват правилата се изпращат в трудови лагери. Забранена е и продажбата на маркови аксесоари като Прада, Маноло Бланик, Версаче.

Кока кола е забранена

В света има само две страни, които категорично забраняват на своите граждани на пият Кока Кола – Куба и Северна Корея. На марката е наложено търговско ембарго за внос в страната. Има обаче луксозни магазини в столицата Пхенян, които продават напитка в бутилки с червен и бял етикет, която е местния вариант на Кока Кола.

Дамските санитарни материали са забранени

Странно и обидно, но факт. Жените в Северна Корея нямат достъп до дамски принадлежностни. Жените нямат достъп до един от най-разпространените дамски продукти – превръзките. За сметка на това, те си купуват памучни кърпи, които са за многократна употреба.

В Северна Корея не празнуват Коледа

Забраната за празнуване е въведена преди повече от 70 години. Причината за това е, че севернокорейците са атеисти. Ако жител на Северна Корея бъде хванат да празнува най-светлия християнски празник, то той може да бъде изтезаван, затворен и дори осъден на смърт. За сметка на това, хората са принудени да отдадат почит на бабата на Ким Чен Ун на 24-ти декември, когато е рожденият ѝ ден.

Всичко на гиганта Епъл е забранено

Има строго ограничение за продажбата на всякакъв вид високотехнологично, модерно устройство в Северна Корея, така че там няма нито един iPad или iPhone.Говори се, че Ким Чен Ун притежава истински продукт на Apple и има известна привързаност към тях. Те обаче са строго забранени за обществеността, тъй като така или иначе никой не може да си позволи смартфон от всякакъв вид. Страната обаче има свой собствен таблетен компютър, както и смартфон, който изглежда достатъчно подозрително като iPhone. Освен това последната версия на локалната операционна система „Red Star“ много прилича на MacOS X. 

Освен това потребителите могат да свързват тези устройства само с управляваната от правителството интранет мрежа „Mirae“.

В Северна Корея няма спортни коли

Поради санкциите от Европейския съюз и Организацията на обединените нации, които забраняват луксозни стоки от висок клас в страната, за севернокорейците е почти невъзможно да си купят спортна кола. Всъщност тази забрана е в сила още през 2013 г. Така че няма да видите Mercedes-Benz или Audi по пътищата на Пхенян. Говори се обаче, че Ким Чен-ун притежава бронирана кола Mercedes-Benz в открито противоречие със забраната.

В домовете няма топла вода и централно отопление

Смущаващ факт, но в домовете в Северна Корея не може да си вземете горещ душ тъй като няма течаща топла вода. За да вземат душ, хората използват обществени бани. В Северна Корея имат проблем с електричеството и затова хората се отопляват с печки на дърва. Дори и в столицата Пхенян. 

Невъзможно е да се отиде в чужбина

На севернокорейците им е забранено да пътуват в чужбина дори на ваканция. За да посетят друга държава и то близка – Китай или Русия те се нуждаят от специално разрешение, което да удостоверява, че отиват да работят там.