В американските медии се появи информация за това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп още през юни миналата година е разпоредил иранският генерал Касем Сюлеймани да бъде ликвидиран, ако по вина на Иран загине дори и един американец. 

Както твърдят източници на телевизията Ен Би Си Нюз от Белия дом, в началото на лятото, след като Иран свали американски дрон в Ормузкия пролив, държавният секретар на САЩ Майк Помпео и бившият съветник по сигурността Джон Болтън са се обърнали към Тръмп с призив за ответни мерки, свеждащи се до ликвидирането на Сюлеймани. 

Тръмп отсече: Не ме е грижа дали Иран ще...

Както се твърди, Тръмп е отговорил, че ще се съгласи на тази стъпка, ако по вина на иранската страна загине дори един гражданин на САЩ. 

По данни на телевизията, в онази юнска заповед е било уточнено, че Тръмп трябва окончателно да одобрява всяка конкретна операция, против Сюлеймани. 

Източникът смята, че именно това обяснява факта, защо военните са предложили генералът да бъде убит в отговор на атаката на Иран по базата на САЩ в Ирак. 

На 27 декември в резултат на ракетен обстрел по база на САЩ в Ирак загина американец, след което САЩ нанесоха удари по обекти на ливанската радикална шиитска групировка "Хизбула" в Сирия и Ирак.

Човекът, чиято смърт щеше да подпали Третата световна, бе погребан в Сакраменто ВИДЕО

На свой ред привържениците на организацията нападнаха американското посолство в Багдад. След това в нощта на 3 януари в резултат на американски въздушен удар бе ликвидиран иранският генерал Касем Сюлеймани.  

Превод и редакция: БЛИЦ