Новият вариант на COVID-19, който върлува в Южна Америка, вече е достигнал Европа и е открит във Великобритания, съобщава The Sun.

Според британското министерство на здравеопазването, в страната са регистрирани шест случая на инфекция с "Ламбда" варианта на коронавируса. Всички установени случаи са свързани с пътуване в чужбина.

Отбелязва се, че „Ламбда“ вариацията на SARS-CoV-2 (C.37) е под особено наблюдение заради няколкото забелязани мутации на щама, в това число и L452Q и F490S.

Световната здравна организация класифицира този щам като вариация, която изисква внимателно наблюдение.

Според учените мутациите на новия щам на COVID-19 са по-заразни и повишават устойчивостта си към антителата. В същото време обаче все още няма достатъчно доказателства, които да потвърждават това. 

В момента в Министерството на здравеопазването на Великобритания се провеждат тестове, за да се проучи как новите мутации влияят върху поведението на вируса.

Според изданието, в Перу над 81% от регистрираните случаи на К-19 са с „Ламбада” варианта. Инфекцията се е разпространила и в Чили, където е открита при 32% от всички заразени през последните 60 дни, в Аржентина и в Еквадор.