Индийските власти съобщиха за появата на нов щам на COVID-19, информира India TV. Новият щам е наречен "делта плюс" (B.1.617.2.1). Вече са регистрирани 20 случая на заразяване в индийския щат Махаращра.

"Открихме "делта плюс" в Нави-Мумбай, Палгар и Ратнагири. След това изпратихме още проби за анализ и очакваме докладите", казва ръководителят на отдела за медицинско образование и изследвания Т. П. Лахан пред телевизия India TV.

Пет случая на заразяване с новия щам са регистрирани в пристанищния град Ратнагири. При двама от заразените не е имало никакви симптоми.

За да ограничат разпространението на коронавируса, властите са създали специални зони и са блокирали районите, в които е открит новият вариант на коронавируса.

Щамът на коронавируса B.1.617 е идентифициран в Индия на 5 октомври 2020 г. в щата Махаращра, а напоследък бе открит в множество държави.

Местни лекари смятат, че тази мутация може да е една от причините за втората вълна на коронавируса в Индия. По-рано бяха идентифицирани три подвида на този щам - B.1.617.1, B.1.617.2 и B.1.617.3.

Според епидемиолозите новият подвид "делта плюс" се отличава с наличието на мутация K417N в протеина. Той има способността да намалява активността на антителата при преболедували и ваксинирани хора.

Превод и редакция: БЛИЦ