Унищожителните изригвания на вулкани, които засегнаха Големия остров на Хавай и Гватемала през последния месец, може и да изглеждат като рядко случващи се събития, но изригванията на вулкани са много по-чести, отколкото се предполага.

Всеки ден някъде по света изригват около 20 вулкана, казва Джанин Крипнър, вулканолог и изследовател от университета Конкорд в Западна Вирджиния. “Това е нормално, това прави нашата планета,” казва Крипнър, цитирана от MarketWatch.

Някои популярни туристически дестинации са добре познати с геотермалната или вулканичната си активност, като Националния парк Йелоустоун или вулкана Етна в Сицилия, но много други дестинации също биха били изложени на сериозен риск, ако там някога изригне вулкан.

Според експерти вулканичната дейност не би трябвало да отблъсква туристите от дадена дестинация, но те трябва да са добре информирани за опасностите, които крият вулканите.

Туристите трябва да проверяват иформацията от местните власти за евентуална вулканична дейност. Крипнър също така съветва да следваме агенциите за спешна помощ в Twitter и Facebook, за да може да имаме лесен достъп до извънредна информация в кризисни ситуации.

Туристите, които посещават вулканични райони, също така трябва да са подготвени с план, който включва маршрути за евакуация, както и да носят аксесоари, като очила и маска за лице, в случай че нещата придобият лош обрат.

Ето няколко популярни туристически дестинации, където туристите би трябвало да са подготвени за евентуално изригване:

Мексико сити

Въпреки че сеизмичната активност тук не е чужда, столицата на северната съседка на Гватемала може да бъде следващата жертва на голямо вулканично изригване. Мексико сити се намира в долина в Трансмексиканския вулканичен пояс.

В последните години един конкретен вулкан поражда опасения сред жителите на Мексико сити. През последното десетилетие Попокатепетел - вулкан, намиращ се на около 65 км от Мексико сити, периодично изхвърля скална маса, пепел и лава.

Въпреки че вулканът е имал 15 големи изригвания от 16 век насам, той няма така нареченото “Плинийско изригване” от 800-ата година, според Смитсоновия институт.

Плинийските изригвания са сред най-катастрифалните. Учени са предупреждавали, че изригванията на Попокатепел напоследък биха могли бързо да преминат към този по-разрушителен клас, което би било имало опустошителен ефект върху Мексико сити.


Неапол

Везувий, който е може би най-известният вулкан в света, все още е считан за активен.

Самият Неапол може да не е най-сериозно засегнат от евентуално изригване, но италианското правителство има план за спешна евакуация на 700 000 души в района, ако се стигне до подобно развитие.

Везувий също така не е единственият вулкан, който излага Неапол на риск. Западно от града се намира Кампи Флегрей, който, според проведено наскоро проучване, може би е близо до изригване отново вследствие на натрупването на енергия в последните 60 години.

В момента близо 360 000 души живеят над калдерата (образувание, получено при сриване на кратера на вулкана при предишно изригване).
 

Токио

Японската столица, където живеят над 13 милиона души, се намира само на около 100 км от вулкана Фуджи. Известният вулкан е считан за една от Трите свещени планини, почитани в японската култура и изкуство.

Вулканът е популярна дестинация за туристи, като на местните власти наскоро дори им се наложи да поставят ограничения за броя на изкачващите го.

Вулканът Фуджи не е изригвал от над 300 г., но според някои учени, унищожителното земетресение, което удари Япония през 2011 г., увеличава вероятността от изригване в близко бъдеще. В случай на изригване, Токио вероятно ще бъде покрит с вулканична пепел а животът на около 8 милиона души може да бъде изложен на риск.

Евентуално изригване също така би парализирало транспорта в цяла Япония.

Исландия

Изригването през 2010 г. на вулкана Ейяфятлайокутъл в Исландия не доведе до жертви, но навреди сериозно на въздушния транспорт, нанасяйки 1.7 млрд. долара загуби на авиокомпаниите. Изригването обаче помогна за превръщането на Исландия в основна туристическа дестинация — най-вече за тези, които искат да видят вулкан (след което да се насладят на горещите минерални извори.)

Изригването от 2010 г. обаче може да е индикация за предстоящи сходни събития у островната държава. Учени предупреждават, че намаляването на леда може да позволи на най-големия активен вулкан в Ислансия - Oraefajokull, да се затопли и в крайна сметка да изригне.

Катла - друг голям вулкан, в исторически план е изригвал след активизирането на Ейяфятлайокутъл. Миналата година сеизмичната активност близо до вулкана доведе до увеличаване на броя на туристите.

Сиатъл

Домът на компании, като Starbucks, Amazon и Microsoft, се намира в подножието на планината Рейниър, която е най-високата в щата Вашингтон и също така е активен вулкан. За разлика от други вулкани, най-голямото притеснение около евентуално изригване на Рейниър не е само вулканичната пепел или лавата.

Заради глетчерите, разположени на планината, подобно събитие би могло да доведе до феномен, известен като лахар - кални потоци с вулканичен произход. В исторически план подобни потоци са изминавали разстояние от близо 50 км, което поставя Сиатъл под сериозна заплаха.