Можем да се очакват още повече атаки с дронове от руските сили. Това заяви говорителят на Военновъздушните сили на Въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат, цитиран от "УНИАН".

Запитан за "невероятния брой" ракети, които противникът е натрупал, той отбелязва, че Русия има примерно двойно по-малко ракети, отколкото миналата година.

"Нека не плашим никого. Това не е невероятно количество. Всъщност е половината от това, което имаха миналата година", отбелязва Игнат. Той добавя, че не е известен точният брой ракети, с които разполага противникът, който не афишира запасите си.

Представителят на ВВС на Украйна отбелязва, че миналата година само по критични инфраструктурни обекти в Украйна са изстреляни над хиляда крилати ракети - Х-101 и Х-555.

"Това са само крилатите, не броим всички останали. На противника му се наложи да натрупа своите резерви", добавя той.

В същото време той припомня, че според украинското разузнаване руските сили са натрупвали по 100 крилати ракети всеки месец.

"Те може да имат 800-900 ракети, но интензивността на използване на ракети през последния отоплителен сезон беше много висока. Тази година противникът ще разчита повече на атаки с дронове", подчертава Игнат.

Според него Русия ще произвежда повече дронове - не само "Шахиди", но и "Ланцети" и други руско производство, както и FPV дронове. Игнат отбелязва, че дроновете камикадзе постоянно променят маршрутите си, за да избегнат свалянето им от мобилни групи.

„Тяхната задача е да заобиколят нашите системи за противовъздушна отбрана максимално, противникът търси слаби места, заобикаляйки границите на регионите, използвайки реки, магистрали, така че дроновете да са възможно най-незабележими и колкото се може повече безпилотните апарати да достигат целите си.

Затова те вече се унищожават на подстъпите към обекти, към градове, които противникът потенциално иска да удари“, подчертава Игнат.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук