Артилерията, която САЩ и техните съюзници доставят на Украйна, непрекъснато се чупи или поврежда и това се превърна в проблем за Пентагона, пише New York Times, позовавайки се на американски и украински служители.

Една трета от около 350 артилерийски оръдия, доставени на Украйна от западните страни, са неработещи поради износване и повреди в боевете, съобщи изданието, като отбелязва, че ремонтът на тези оръжия е приоритет за Европейското командване на САЩ.

За тази цел в Полша е създадена специална база, която е ръководена от американски военни. Киев обаче настоява обслужването и ремонтът на оръжията да е в Украйна, което би позволило гаубиците да се връщат по-бързо в зоната на бойните действия.

Състоянието на украинските оръжия е обект на интензивно наблюдение сред американски военни служители, които отказаха да обсъждат подробностите по програмата.

"Заедно с нашите партньори ние правим всичко, за да гарантираме, че Киев разполага с подходящата поддръжка на въоръжението, изпратено от Запада", каза Даниел Дей, говорител на Европейското командване на САЩ .

Когато боеприпасите за украинските оръдия от съветската епоха, изстрелващи 152 мм снаряди, станаха оскъдни малко след нахлуването, стандартните на НАТО гаубици, изстрелващи 155 мм снаряди, се превърнаха в едно от най-важните оръжия на Украйна, като се има предвид огромният запас от съвместими снаряди, пише NYT.

Дотук Пентагонът е изпратил 142 гаубици M777 в Украйна, което е достатъчно за оборудване на около осем батальона, свидетелства последното изчисление на американската военна помощ за Украйна.

Украинските войски са ги използвали, за да поразяват вражеските войски със залпове от 155 мм снаряди, да поразяват командни пунктове с малък брой прецизни снаряди и дори да поставят противотанкови минни полета.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук