Преди няколко години по причини, които оттогава никой досега не е обяснил, руският президент Владимир Путин изчезна от общественото полезрение за повече от седмица, което накара руската столица да се разтревожи за състоянието му.

Когато Путин се появи отново на публично място, той отхвърли този епизод, казвайки, че „е скучно без клюки“, пише The New York Times.

Въпреки това, краткото му отсъствие хвърли светлина върху една от характеристиките на руската политика: след 20 години начело на Русия, Путин днес управлява политическата класа, която се страхува от отсъствието му повече от присъствието си.


Това до голяма степен и повече от всичко друго обяснява защо в сряда, 15 януари, в своето обръщение към Федералното събрание Путин се възползва от възможността и обяви неочаквана реорганизация на системата за управление четири години преди да излезе в оставка.

Освен всичко, това повдига въпрос, на който самият Путин очевидно все още не може да намери отговор: дали той някога ще може да напусне поста си, без да предизвика сериозни катаклизми в рамките на руската политическа система и без да застраши наследството си или дори собствената си сигурност?

„За повечето автократични лидери оттеглянето от властта беше доста опасно“, казва Даниел Трайсман, професор по политически науки в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. “За да остави властта без никакви последствия, е необходимо нещата да вървят много добре и системата да е стабилна”, пише "Поглед инфо".

Обикновено съдбата на автократите, напуснали властта, е незавидна: смърт, затвор или изгнание. Тази тенденция е характерна и за Русия, където Путин, който сега е на 67 години и който вече е станал дядо, управлява страната по-дълго от всеки друг съвременен руски лидер с изключение на Сталин.

100 години преди Путин да стане президент на страната в навечерието на новата 2000 г., само трима от деветте лидери мирно подават оставка. Останалите или умират на поста си, или са разстреляни.

Предложените изменения на Конституцията от Путин показват, че той има план, който ще му помогне да бъде в безопасност и да предотврати вътрешна борба, ако не иска да остане президент на страната, след като настоящият му мандат приключи през 2024 година.

Основното тук е да се демонстрира, че той няма намерение да се откаже от властта след напускането на поста президент на страната.

„Той не може просто да помоли някой да заеме неговото място“ и безопасно да отстъпи, коментира социологът Сергей Белановски, който внимателно следи руската политика.

В рамките на руската система съюзите на олигарси, генерали, губернатори, разузнавачи и ръководители на петролни компании се конкурират помежду си за власт и пари.

Най-често, криейки това от обществото, те разпространяват компромати едни срещу други и се опитват да се уверят, че техните съперници са или арестувани, или принудени да напуснат страната.

Ролята на съдия в тези спорове се поема от Путин, който трябва да предотврати ескалацията. Ако той наистина се оттегли, като се откаже от тази роля, „ще избухне гражданска война”, както смята Константин Хаасе, социолог от Московското висше училище за социални и икономически науки, специализиран в мрежите на патронаж в руския елит.

Признаците на тази вътрешна борба вече са видими. Например, през 2017 г. бившият министър на икономиката и член на либералното крило в руската политика Алексей Улюкаев се скара с влиятелния глава на държавната петролна компания Игор Сечин.

В крайна сметка Улюкаев беше признат за виновен за получаване на подкуп от 2 милиона долара от тази петролна компания, който му беше даден в подаръчна торбичка, в която имаше и домашни колбаси. Улюкаев, който сега излежава осемгодишна присъда, твърди, че всичко е било скалъпено.

Промените, обявени от Путин, очевидно са предназначени да му запазят статута на арбитър при подобни спорове. В резултат на тези промени част от правомощията на президента ще бъдат разделени между парламента и Държавния съвет, а това ще отслаби позицията на президента, дори преди наследникът на Путин да дойде на власт.

Друга промяна вероятно ще предпази Путин от съдебни дела от чужди държави - например, от претенции във връзка с катастрофата на пътническия самолет в източна Украйна, свален от руска ракета през 2014 г. Путин предложи да се забрани прилагането на международните право и договори, ако те нарушават руската конституция.

Според Хаасе Путин може да заеме всеки от новите постове - министър-председател, ръководител на новоизбрания Държавен съвет или лидера на партията с мнозинство в парламента - и в същото време да осигури своята сигурност и стабилност на системата, като официално подаде оставка от президентския пост.

Според закона, приет през 2001 г., след оставката си Путин ще получи имунитет и пенсия от 580 035 рубли на месец.

Според официалната информация за доходите и имуществото на президента на Русия, имуществото на Путин е много скромно: апартамент, гараж, три автомобила, произведени от Русия и ремарке-палатка.

Разбира се, има много слухове, че богатството му надхвърля десетки милиарди долари и че той си е построил огромна вила в Крим.

Затова най-вероятно Путин не е толкова загрижен за материалното си благополучие, колкото за вероятността от преструктуриране на политическата система.

„Едно е ясно: Путин предложи да преминем от сегашната система, която е прекалено фокусирана върху правомощията на президента, към по-сложна система от проверки и баланси“, пише Владимир Милов, бивш заместник-министър на енергетиката и опозиционен лидер. Това по същество ще позволи на Путин да контролира своя наследник.

В четвъртък, 16 януари, Путин се обърна към членовете на работната група, за да подготвят предложения за изменение на Конституцията, като хвърли повече светлина върху плановете си. Според него тези промени са предназначени да направят руската политическа система „по-отворена“.

Сякаш намеквайки за бъдещата си роля, Путин наблегна на разширяването на правомощията на Държавния съвет. Според него работната група трябва внимателно да обмисли този въпрос.

„Това е деликатна работа, ние трябва да бъдем много внимателни как вписваме Държавния съвет в Основния закон, неговите прерогативи и т.н. Това е много важен компонент “, заяви Путин.

Според Белановски е изключително важно ясно да се обозначи намерението да се поддържа властта, за да се сведе до минимум борбата за властта, която днес я притежава Путин.

Белановски цитира известната руска поговорка: “Не дели кожуха на неубитата мечка”.

Превод: В. Сергеев