Заподозрени за предполагаемото убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги са свързани с разузнаването на Саудитска Арабия и с престолонаследника на арабската държава Мохамед бин Салман. твърдят без да се позовават на конкретни източници американските вестници "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост".

"Ню Йорк таймс" пише, че Мохамед бин Салман има връзки с няколко души, които са заподозрени от Турция, че са участвали в ликвидирането на журналиста. Според вестника единият от тях е бил "честа компания" на принца, докато другите двама са свързани с охраната на Мохамед бин Салман. Друг заподозрян заема високопоставени позиции в саудитското вътрешно министерство и в областта на здравеопазването.

"Вашингтон пост" пише, че Халид Алотаиби е в списъка на Турция с 15 граждани на Саудитска Арабия, които се предполага, че са замесени в изчезването и ликвидирането на Хашоги. Три дни преди принц Салман да започне обиколка в САЩ по-рано тази година, Алотаиби е пристигнал във Вашингтон. Смята се, че е член на охраната на саудитския двор. Визитата му в САЩ съвпада с тази на принца.

Два пъти преди това Алотаиби е бил в САЩ по едно и също време с краля Салман и един от синовете му. Въпросният саудитски гражданин е един от 11 саудитци, които са включени в списък с лица, поддържащи връзки със саудитските служби.

Анкара се опасява, че Хашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник "Вашингтон пост" и критикуваше саудитския кралски двор.

Рияд категорично отрича да е свързан със случая.