Джулиан Асанж ще бъде със сигурност изгонен от посолството на Еквадор в Лондон. Това на в. "Таймс" са съобщили източници, добре запознати със ситуацията. Основателят на портала WikiLeaks вече шест години се укрива от преследване от страна на властите на САЩ и Великобритания на територията на посолството на Еквадор.

Представител на екипа на Асанж е разказал, че след визитата на президента на Еквадор във Великобритания срокът на пребиваване на Асанж в посолството може да приключи след "броени часове, дни или седмици". 

В обкръжението на Асанж е разработен план за действие в случай на извънредна евакуация от посолството. Също така помощник на Асанж разкритикува президента Морено, призовавайки го да прояви "повече стоицизъм" по въпроса със защитата на основателя на WikiLeaks. 

По-рано посетилият Лондон президент на Еквадор Ленин Морено призова Лондон да предостави гаранции, че животът на Асанж "няма да бъде излаган на опасност". 

Асанж е издирван по искане на Швеция, където той е обвинен в изнасилване. Също така САЩ и Великобритания обвиняват Асанж в публикуването на секретни документи, подкопаващи националната сигурност. В САЩ австралиеца е заплашен от смъртна присъда. 

Превод и редакция: БЛИЦ