Окръжната избирателна комисия в Истанбул връчи на кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу кметски мандат, съобщава Анадолската агенция.
След приключване на повторното преброяване на гласовете в истанбулската община Малтепе протоколите от преброяването бяха изпратени в окръжната избирателна комисия в Истанбул. След обединяване на протоколите бе установено, че победител в надпреварата за кметския пост е Екрем Имамоглу.

Според протоколите на Истанбулската окръжна избирателна комисия Екрем Имамоглу е получил 4 милиона 169 765 гласа, а неговият съпреник Бинали Йълдъръм - кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието, е бил подкрепен с 4 милиона 156 036 гласа. Разликата между двамата кандидати за кметския пост е 13 729 гласа.

Имамоглу пристигна в Истанбулската съдебна палата в квартал Чаглаян, за да получи кметския мандат от окръжната избирателна комисия.
Той бе придружен от съпругата си Дилек Имамоглу и бе приветстван ентусиазирано от членове на партията пред съдебната палата.

Имамоглу получи своя мандат. Сега ние всички заедно ще отидем в централата на кметството, обяви пред множеството депутатът от НРП Енгин Аталай.

Анадолската агенция съобщава, че след получаването на мандата Имамоглу е пристигнал в сградата на Истанбулската голяма община в квартал Сарачхане, където ще се осъществи предаването на пълномощията.

Вчера Партия на справедливостта и развитието внесе извънредна жалба във Висшата избирателна комисия с искане за анулиране на резултатите от местните избори в Истанбул и повторението им с аргумента за наличие на "пълна нелегитимност".

Тя поиска също окръжната избирателна комисия в Истанбул да не връчва мандат на Екрем Имамаоглу до произнасяне на решение по извънредната жалба