В баните след няколко години може да има огледала със сензорно управление, които ще припомнят на ползвателите да си взимат лекарствата, да си измият ръцете или зъбите, пише PC World.
Устройството, което беше показано за първи път на изложбата на електроника CeBIT, се разработва от специалисти на Фраунхоферския институт по микроелектронни схеми и системи. Създателите на огледалото смятат, че то ще бъде полезно на първо място на възрастните хора.
Полупрозрачното огледало ще си комуникира с ползвателя с помощта на специални иконки. Например припомнянето, че трябва да си избършеш ръцете, изглежда като рисунка на ръце с хавлиена кърпа. При отварянето на шкафчето с лекарство огледалото ще покаже колко таблетки трябва да се изпият. Чрез докосване ще може да се управлява температурата на водата. Предполага се, че устройството ще може да се самообучава и ще предложи на ползвателя например да си вземе душ, ако той обикновено прави това по същото време.
ЛентаРу припомня друго високотехнологично изобретение – през 2008 г. британската компания Aquavision представи серия водонепропускаеми HD-телевизори с диагонал до 40 дюйма. Специално за поставяне в баните телевизорите имат отопление, благодарение на което екранът им не се изпотява. След като се изключи, телевизорът става огледало. /БЛИЦ