Експертите обясняват неотдавнашното нарастване на броя на дупките с бързата загуба на подпочвени води, тъй като фермерите използват дълбоки подземни кладенци за напояване на полетата си.

Огромната дупка в Централна Турция пък се свързва с тригодишна суша и климатичните промени.Преди няколко седмици земята пропада в царевична нива близо до дома на местния жител Кафер Ата. В земята се появява кръгла дупка с дълбочина около 3 метра, сякаш е била разрязана с нож.

"Не знам какво да ви кажа. Това не е добре. Бог да се смили", заявил е мъжът.Пропаданията са глобален геоложки феномен, свързан с много причини, но експертите обясняват неотдавнашното нарастване на броя на пропаданията в централния турски регион Коня с бързата загуба на подпочвени води.

Работата е там, че земеделските стопани използват по-дълбоки подземни кладенци, за да напояват полетата си по време на почти тригодишната суша.Изследователите са регистрирали над 2200 дупки в района, като повече от 700 от тях са по-дълбоки от един метър. Най-големите от тях са дълбоки 30 метра.Кафер Ата казва, че съседът му е паднал в подобна дупка. Отнело е два дни, за да бъде измъкнат оттам. Сега пастирите трябва да си съставят карта на всяка дупка, за да не паднат животните им в нея, когато пасат в откритите полета.В миналото в района се е отглеждала предимно пшеница, но по-късно земеделските стопани са се насочили към по-водоемки култури като захарно цвекло и царевица. Тези, които могат да си го позволят, инсталират помпи за подпочвени води, за да напояват полетата си, но подпочвените води в района са ограничени.


Всяка година, особено по време на суша, те правят все по-дълбоки сондажи, за да стигнат до водата. По този начин те подготвят почвата за поредното пропадане.

Превод и редакция: БЛИЦ