Младежът, станал жертва на полицейско насилие и чийто случай предизвика възмущение и бурни протести в предградие на Париж е бил посетен от държавния глава на Франция Франсоа Оланд, съобщава Франс прес.
Държавният глава е прекарал половин час с Тео и семейството му в болница в Олне су Боа, северно от столицата, където 22-годишният чернокож младеж е настанен на лечение.

Тежко пострадалият Тео призова младежите, които излязоха на протести „да не повеждат война, да останат единни и да имат доверие в правосъдието“.

Няколкостотин души, обкръжени от десетки полицаи с каски, протестираха източно Париж, скандирайки: „Тео, Адама – няма правосъдие, няма мир!“, имайки предвид Адама Траоре, друг чернокож младеж, починал при разпит в района на Париж миналото лято. „Полиция, насилници, убийци! Всички мразят изнасилвачите!“, викаха в един глас демонстрантите.
 

Вълненията в Олне су Боа, където живее Тео, продължиха трета поредна нощ. В понеделник вечерта бяха арестувани 26 души. Подпалени бяха между пет и десет автомобила, щети бяха нанесени на два ресторанта, полицейски коли и автомобили на службата за спешна помощ.
Полицията прибегна до предупредителна стрелба с бойни патрони,
казаха полицейски източници. Кадрите във видеото горе показват последствията от последния протест снощи – кола гори на улицата, а по стените на сградите е изписано „Справедливост за Тео“.

 
Младежът обвини полицай, че го е изнасилил с полицейска палка, а още трима негови колеги – в групов побой. Четиримата полицаи бяха уволнени.
Кандидатката за президент от крайнодясната партия „Национален фронт“
Марин льо Пен осъди тези „размирици“.

Кметът на Олне су Боа отхвърли това определение и каза, че за момента става въпрос за нарушения на обществения ред.
Той призова правителството да отправи силно послание към жителите, за да им каже, че „държавата застава зад тях, а не против тях“. „Правосъдието е гарант на свободите и гражданите трябва да знаят, че съдията е този, който ги защитава“, реагира президентът Оланд.
 

 

Премиерът Бернар Казньов се обяви за най-строго отношение към виновните полицейски служители.

„Знам на какво са изложени полицаите и жандармерията в борбата с тероризма и насилието, но те длъжни във всеки един момент да служат за пример на останалите“, заяви той.