В Исландия е потвърден първи случай на варианта Омикрон на коронавируса, съобщава местното издание The Reykjavik Grapevine.

Уточнява се, че става дума за пациент на болница в столицата Рейкявик, който не е пътувал в чужбина. Засега не е известно как лицето се е заразило.

Новината се появи четири дни след като Исландия въведе нови ограничения по границата си с цел да предотврати навлизането на варианта Омикрон в страната.


Мерките предвиждат карантина за хората, пребивавали денонощие или по-дълго време в шест африкански страни: Лесото, Мозамбик, Намибия, Зимбабве, ЮАР или малката държава Есватини. В рамките на 14 дни след пристигането си в Исландия идващите от тези страни са задължени да си направят PCR-тест, а пет дни по-късно - втори. Изискванията са в сила, независимо дали лицата са ваксинирани или не.

Припомняме, Омикрон беше изолиран и потвърден през ноември в ЮАР. Експертите предупреждават, че той се разпространява много по-бързо от другите варианти и съдържа значително повече мутации. Този вариант вече е доминиращ в ЮАР.

Благодарение на предприеманите противоепидемични мерки Исландия е сред най-слабо засегнатите от пандемията държави в света. Потвърдените случаи в страната са 18.198, а жертвите на коронавируса са 35.