Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил, че ще мобилизира всички ресурси за прекратяване на размириците в страната и е заплашил да вкара армията там, където властите откажат да използват Националната гвардия.
"Аз ще мобилизирам всички налични федерални ресурси, цивилни и военни, за да спра безредиците и грабежите, да се сложи край на разрушенията и палежите и да защитя правата на спазващите закона американци", е заявил Тръмп в реч в Белия дом.

Американският президент е казал, че е препоръчал на губернаторите да използват Националната гвардия в необходимата степен за овладяване на ситуацията по улиците. "Ако някой град или щат откажат да предприемат действията, необходими за защита на живота и имуществото на жителите, аз ще използвам въоръжените сили на САЩ и бързо ще реша този проблем вместо тях", добавил е държавният глава.

По-рано имаше съобщения, че Тръмп възнамерява да задейства закон от 1807 г., който регламентира правомощията на президента на САЩ за разполагане на войски на територията на страната за потушаване на въстание или бунт. През последните дни Тръмп многократно говори за възможността за прилагане на такива правомощия.

До настоящия момент решенията за задействането на подразделения на Националната гвардия за възстановяване на обществения ред се взимат от губернаторите на щатите.

По-рано този закон е използван за потушаване на безредиците след убийството на Мартин Лутър Кинг през 1968 г. и през 1992 г. за спиране на масовите безредици в Лос Анджелис.

Превод и редакция: БЛИЦ