В Националната катедрала във Вашингтон се състоя първата от двете траурни служби в памет на 41-вия американскипрезидент Джордж Буш-старши, който почина в петък на 94-годишна възраст. На церемонията присъстваха настоящият държавен глава Доналд Тръмп и четирима негови предшественици в Белия дом - Джордж Буш-младши, Джими Картър, Барак Обама и Бил Клинтън, които демонстрираха рядко срещано единство в разделената страна, отбелязва Франс прес. Сред чуждестранните лидери бяха принц Чарлз, германският канцлер Ангела Меркел, йорданският крал Абдула Втори и бившият полски държавен глава Лех Валенса.

В словото си Джордж Буш-младши подчерта, че баща му винаги е вярвал в лидерството, основано на кураж и проява на любов, и добави:

"Когато се пишат историческите книги, в тях ще се споменава, че Джордж Хърбърт Уокър Буш е бил велик президент на Съединените щати, несравнимо ловък дипломат, главнокомандващ, постигнал страхотни успехи и джентълмен, изпълнявал служебните си задължения с чест и достойнство. И ще ни липсваш. Твоят морал, искреност и нежна душа ще останат завинаги с нас",каза Джордж Буш-младши.

След церемонията ковчегът, покрит със знамето на Съединените щати, беше поставен на катафалка, която потегли за военната база Андрюс край Вашингтон. Оттам тленните останки на Буш-баща ще бъдат откарани с президентския самолет в Тексас, където днес, след още една траурна церемония в Хюстън, ще бъдат погребани.