41-ият президент на САЩ Джордж Буш-старши ще бъде погребан на 6 декември на територията на президентстката библиотека, носеща неговото име, в Тексаския аграрен и машиностроителен университет (Texas A&M University) в Колидж Стейшън.
 
Президентът Доналд Тръмп съобщи, че президентският самолет ще излети за Хюстън след завръщането му от Аржентина, за да транспортира тленните останки на Буш-старши до Вашингтон.
 
В сряда, след поклонението на Капитолия, "Еър форс 1" ще ги върне в Хюстън. Белият дом вече обяви, че 5 декември ще бъде ден на национален траур.
 
На 6 декември в епископалната черква "Сейнт Мартин" в Хюстън ще бъде отслужена литургия, след което ковчегът ще бъде превозен с влак до Колидж Стейшън. Буш-баща ще бъде погребан на закрита церемония в тесен семеен кръг до покойната си съпруга Барбра и дъщеря им Робин, починала на тригодишна възраст през 1953 г., съобщава „Дейли мейл“.
 
Джеймс Бейкър-трети, бивш държавен секретар и приятел на семейство Буш, разкри как са минали последните мигове от живота на президента. Той го посетил в дома му в Хюстън, Тексас, в петък – за да види как е или по-скоро да се сбогува с него.
 
Щом Бейкър влязъл, Буш се надигнал и казал: „Къде отиваме, Бейк“, а той му отговорил: „Отиваме в рая“. „Там искам да отида“, казал Буш-старши.
 
13 часа по-късно 94-годишният Буш поел по пътя към небето. Близки и приятели се събрали  около леглото му в петък вечерта, след като станало ясно, че краят е близо.
 
Там била и съпругата на Бейкър – Сюзан, заедно с дългогодишната шефка на кабинета на президента Джийн Бекър, и преподобния Ръсел Джоунс Левенсън-младши – ръководител на епископалната църква „Сейнт Мартин“ в Хюстън. Присъствали лекари и медицински сестри.
 
Известният ирландски тенор Рона Тайнън бил поканен да изпее „Тиха нощ“, а Буш-старши повтарял думите заедно с него. След това певецът изпълнил ирландска фолклорна песен.
 Превод и редакция: БЛИЦ