Учените вярват, че екстремните метеорологични условия в много региони на света не са просто метеорологични аномалии, а катастрофални последици от глобалното затопляне, което обхвана света преди време. Според Bloomberg климатът вече се е затоплил с 1,2 градуса по Целзий от доиндустриалните нива и ще продължи да се затопля.

Новините все по-често включват опустошителни метеорологични събития - горски пожари в Сибир и САЩ, както и наводнения в Западна Европа.

Има обаче и други бедствия, на които се обръща по-малко внимание. Например само през предпоследната седмица на юли в китайската провинция Хенан бяха евакуирани 380 000 души поради наводнения, засегнати са 30 села в Уганда, а 164 души са загинали в индийския мегаполис Мумбай.

Освен това в Турция и Северна Америка сега се наблюдават изключително високи температури (до 50 градуса по Целзий), докато в Бразилия и Южна Африка - безпрецедентен студ (под минус един градус по Целзий).

Финландия регистрира най-дългата жега, регистрирана някога - за 31 дни температурата не пада под 25 градуса по Целзий. Местните медии съобщават, че жегата е пренаселила спешните кабинети - най-вече за сърдечни заболявания или дехидратация. Вирпи Коланус, изследовател от Финландския институт за здраве и благосъстояние, се опасява, че продължителната гореща вълна ще доведе до няколкостотин допълнителни смъртни случая, особено сред възрастните хора.

А в Иран най-горещото лято от десетилетия доведе до недостиг на вода, който предизвика протести в югозападната част на страната. Престрелка уби поне един протестиращ и един полицай.

Всички тези природни бедствия имат едно общо нещо - глобалното затопляне. Според германския метеоролог Йоханес Кваас реакцията на климата от емисиите на парникови газове не е очевидна веднага. Анормалните температури и свързаните с тях метеорологични събития, които наблюдаваме днес, са резултат от емисиите, попаднали в атмосферата преди няколко десетилетия.

Кваас вярва, че дори светът да достигне нулеви емисии до 2050 г., планетата ще продължи да се нагрява, докато достигне климатичен баланс. Учените изчисляват, че до края на века климатът ще бъде с 1,5-2 градуса по Целзий по-топъл от доиндустриалните нива. Никой обаче не може да бъде на 100 процента сигурен в прогнозите - такъв експеримент се провежда на планетата за първи път.

Съвместните усилия на всички страни по света за намаляване на емисиите на парникови газове ще помогнат за спасяването на човечеството от разрушителните ефекти на глобалното затопляне. Експертите нарекоха инсталирането на системи за директно улавяне и съхранение на въглерод най-ефективният и в същото време най-скъпият начин.

Превод: БЛИЦ