В Аляска ледникът Бари, който се намира в залива Принс Уилям, се топи доста бързо. Учените предупредиха, че това е причинило склона на ледената планина да стане нестабилен, тъй като започва да се спуска в резултат на топенето.

Свлачища в близост до ледника започнаха да се появяват през миналия век. Процесът започнал да се ускорява бързо преди около 10 години. Учените се опасяват, че топящият се ледник може да доведе до падане на горните му части във фиорда на Бари Арм. Това ще провокира най-мощното и разрушително цунами някога.

Учените проведоха проучване, по време на което симулираха няколко различни сценария наведнъж. Те открили, че поради срутването на планинския склон може да възникне силно цунами, което ще се движи със скорост около 145 километра в час на мястото, където плават риболовни лодки, пътнически и товарни кораби. Град Уитър, който се намира наблизо, ще бъде покрит с вълни, чиято височина може да достигне 10 метра.
Също така експертите са изчислили, че ако ледът се срути, ще се образуват около 16 пъти повече отломки.

Освен това ще се освободи 11 пъти повече енергия, отколкото в ситуацията със свлачището и цунамито, случило се в Аляска през 1958 г. Тогава е регистрирана най-високата вълна, чиято височина достига почти километър и половина.

Различни фактори могат да предизвикат свлачище в Бари Арм, включително обилни валежи или земетресение. На 10 ноември бяха получени снимки от Министерството на природните ресурси на Аляска, което показва, че само за няколко седмици, а именно от 9 до 24 октомври, свлачището се е преместило почти 20 сантиметра. Местните власти призовават хората да избягват тази опасна зона.

Превод: БЛИЦ