Унгарският премиер Виктор Орбан не вярва, че Кремъл ще приеме поражението във войната и просто ще се откаже от опитите си да превземе Украйна. Владимир Путин разбира, че няма да спечели предстоящите президентски избори, дори и с масова измама, ако загуби в Украйна, предава УНИАН.

Орбан е споделил тези мисли пред репортери по време на среща в Будапеща. Унгарският премиер е сигурен, че не трябва да се очаква скорошен край на войната.

Орбан смята, че Кремъл е безразличен към изолацията от Запада, което по-скоро затвърждава мнението на руснаците, че останалият свят уж не разбира Русия. 

Унгарският премиер посочва и активното натрупване на военни ресурси от страна на Русия - милитаризацията на икономиката, разгръщането на военно производство и мобилизирането на мъже в армията. В същото време той изразява съмнение, че западните оръжия ще помогнат на Украйна.

„Първо бяха 5000 каски, сега танкове“, смее се Орбан и отбелязва, че рано или късно Украйна просто ще остане без човешки ресурси. 

Война в Украйна - позицията на Орбан

Правителството на Орбан устно осъди руската агресия срещу Украйна и официално подкрепи Украйна. В същото време Будапеща многократно блокира или отлага налагането на сурови санкции срещу Русия.

Впоследствие Орбан разкритикува санкционните ограничения срещу Русия и призова за пълното им премахване. Според него Европа уж страда от санкциите повече от Русия.

Унгария също отказа да помогне на Украйна с оръжие и забрани транспортирането на оръжие през нейна територия за Украйна.

Междувременно в самата Унгария не всички са съгласни с позицията на Орбан и призовават за помощ на Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук