Ситуацията с коронавирус в Германия е толкова тежка, че не може да се изключи въвеждането на нов локдаун, включително за ваксинираните срещу Cvodi-19 хора, заяви в петък германският здравен министър Йенс Шпан, съобщава БНР.

По време на пресконференция Шпан определи настоящата ситуация като "извънредна ситуация на национално ниво" и добави, че състоянието с коронавирусната инфекция е по-сериозно, отколкото беше през предишната седмица.

Започна се: Тази страна от ЕС обяви задължителна ваксинация от 1 февруари

Според последната актуална информация броят на ежедневните инфекции в Германия е намалял в сравнение с най-високите нива от предходния ден. За последното денонощие Германия отчете 52 970 нови случая на коронавирус и 201 смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 98 739.

От друга страна обаче 7-дневната осреднена заболеваемост достигна в петък нов рекорд от над 340 случая на 100 000 души.

Йенс Шпан също така каза, че здравното министерство е в преговори с Pfizer и други компании за поръчване на лекарства за лечение на Covid-19.

Изявлението на Шпан идва непосредствено, след като властите в Австрия обявиха, че от понеделник (22- ноември) в страната ще бъде въведен 20-дневен пълен локдаун, като в същото време ще бъде изискано цялото австрийско население да бъде ваксинирано срещу Covid-19 от 1 февруари догодина.

Безпрецедентни мерки: В Австрия карантинират и ваксинираните

В четвъртък немският канцлер Ангела Меркел обяви, че в регионите, където болниците стават опасно запълнени с пациенти с Covid-19, голяма част от обществения живот ще бъде ограничен за тези, които не са били ваксинирани или не са се възстановили от заболяването.

Очаква се в петък горната камара на германския парламент да одобри новите противоепидеми мерки.