Още милиони американци могат да загубят работата си, след като икономическият спад доведе безработицата през януари до най-високото й равнище от 1992 г. насам, съобщава Блумбърг.
Нивото на безработицата се повиши до 7.6% при 7.2% през декември, съобщиха от американското министерство на труда. Броят на заетите намаля с 598 000, най-големият месечен спад от декември 1974 г. насам.  Загубата на работни места засегна всички индустрии от строителството и производството до търговията, транспорта, медиите и финансите.

"Най-страшното е, че не се вижда край на растящата безработица", казва Крис Ръпки, главен финансов икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. в Ню Йорк. "Трудно е да се разбере какво може да промени сегашната ситуация", допълва той.
Президентът Барак Обама, който предвиди "мрачен" доклад, призовава за приемането на план за стимулиране на икономиката и създаване на работни места и се очаква да обяви нови мерки за подкрепа на кредитния пазар.

"Вероятно ще станем свидетели на загубата на още 2 до 3 млн. работни места, докато всичко приключи", смята Нариман Бехравеш, главен икономист в IHS Global Insight в Лексингтън, Масачузетс.
Работните места вече се стопиха с 3.57 милиона до момента, припомня Блумърг.  /БЛИЦ