Във вторник светът изтръпна от ужас от кошмарни гледки в Индия: по бреговете на Ганг изплуваха трупове. Броят на жертвите на Ковид-19 вече наближава четвърт милион, гласи официалната статистика. Предполага се обаче, че действителният брой е в пъти по-висок.
Световната здравна организация (СЗО) класифицира индийската мутация на коронавируса като вариант, който дава повод за тревога в световен мащаб. „Налице са информации, които говорят за това, че въпросната мутация е силно прилепчива“, заяви експертката от СЗО Мария Ван Керкхофе.

Индийската мутация е навярно по-опасна
По думите ѝ досегашните изследвания сочат, че имунната система на човека вероятно реагира на този вирусен вариант по различен начин. Засега обаче няма индикации, че ваксините или тестовете за зараза с коронавируса са по-малко ефикасни срещу индийската мутация, пише "Дойче Веле".

СЗО разделя мутациите на коронавируса в две категории: варианти под наблюдение и варианти, пораждащи тревога. Последните са по-прилепчиви и по правило водят до по-тежки форми на Ковид-19. Към втората категория засега спадат британската, южноафриканската и бразилската мутации.

Стотици хиляди индийци се заразяват всеки ден с коронавируса. От началото на пандемията досега в страната са регистрирани над 22 милиона инфекции. Здравната система е напълно претоварена, постоянно се чуват съобщения за смъртни случаи поради липсата на кислород в клиниките.

Стотици хиляди жертви на Ковид-19
А сега дойде и тази новина: по бреговете на река Ганг в северната част на страната са изплували десетки трупове. Предполага се, че става дума за жертви на Ковид-19. Ужасяващите гледки предизвикаха потрес в цялата страна. Според съобщенията на властите, близо до границата между Бихар и Утар Прадеш - два от най-бедните щати в Индия - са били открити около 40 трупа, някои от които дни наред са били носени от водите.

Трупове по бреговете на река Ганг
По бреговете на река Ганг

Предполага се, че труповете са били изхвърлени в реката, тъй като крематориумите са били препълнени. Или тъй като близките на починалите просто не са имали пари да купят дървения материал за кладата, на която по традиция в Индия изгарят тленните останки на починалите.

Според официалната статистика, в Индия на ден от Ковид-19 умират най-малко 4000 души, като броят на досега починалите вече наближава четвърт милион. Предполага се обаче, че действителният брой на жертвите е в пъти по-висок.