Коалиционните партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – социалдемократите (ГСДП), разкритикуваха канцлера на ФРГ Ангела Меркел заради срещата й с украинския президент Петро Порошенко миналия петък, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус".

Говорителят на ГСДП по външнополитическите въпроси Нилс Шмид определи решението на Меркел да приеме Порошенко в навечерието на втория тур на президентските избори в страната като „странна политическа грешка“. Според него тя е трябвало да приеме за разговор и опонента му Владимир Зеленски, както направи държавният глава на Франция Еманюел Макрон.

Близо седмица преди решаващия втори тур на президентските избори в Украйна, държавният глава на страната Петро Порошенко бе приет за среща от канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Берлин, а след това – от френския президент Еманюел Макрон в Париж. В германската столица Порошенко и Меркел участваха в съвместен обяд, в рамките на който затвърдиха двустранните отношения и обсъдиха актуалната ситуация в Украйна.

Няколко часа по-късно украинският президент отпътува за Париж. Срещата му с Макрон се състоя преди тази, която държавният глава на Франция проведе с опонента му за президентския пост в Киев – победителят на първия тур на изборите Владимир Зеленски. И двамата кандидати за президентския се обявяват за ясна западна ориентация на бившата съветска република, която се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО.

В допълнение към ситуацията около Крим, Меркел разговаря с Порошенко и за продължаващото колебливо прилагане на Минските споразумения за Източна Украйна. Френската президентска служба припомни, че Франция и Германия посредничат в т.нар. нормандски формат за разрешаване на конфликта в Украйна. В него участват още Киев и Москва.Отношенията между двете съседни страни са обтегнати поради присъединяването на Крим към Русия и заради конфликта в източната част на Украйна. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ