Министърът на вътрешните работи на Украйна  Арсен Аваков заяви, че е необходимо да се даде правна оценка на видеото, в което ТИР прегазва кандидата за президент Владимир Зеленски.  "Това е член 346 ... Това е заплаха за държавник, обществен активист или обществена личност. Това е безобразно видео", заяви Аваков пред УНИАН.

„По-нататък действията са следните: мисля, че много скоро този видеозапис ще изчезне от мрежата, защото следователят вече е призовал администрацията на мрежата да го извади“, каза Аваков. 

Reuters: Разгром за Порошенко на втория тур, сочи ново проучване

Според министъра, съдържанието на видеото, публикувано на официалния канал на щаба на кандидата за президент Петро Порошенко, показва пряко посегателство върху Зеленски. "Това е пример за убийство", каза Аваков. 

"Мисля, че това е много неправилно ... Следователите считат, че това е пряка заплаха, която попада в обхвата на този член. По принцип, това е углавно престъпление, наказуемо със задържане, лишаване от свобода, но трябва да се даде и правна оценка на това видео и да се премахне от мрежата”, заяви Аваков. Той съобщи още, че са усилени и мерките за охрана на Владимир Зеленски. 

Саакашвили: Порошенко нае "гения на черния пиар" от Израел (ВИДЕО)

На 11 април от щаба на Зеленски обявиха, че охраната на техният кандидат може да бъде усилена след публикуването на провокационното видео в информационния канал "Европейското бъдеще на Украйна", който е свързан с Порошенко. От щаба на действащия президент отхвърлят обвиненията и отричат да са свързани със създаването на скандалния клип.

Публикуваният видеоклипа, в който ТИР прегазва Зеленски, обаче вече е на мушката на  Главното следствено управление на Националната полиция. То е открило наказателно производство по чл. 346 от Наказателния кодекс на Украйна - заплаха или насилието срещу държавна или обществена личност, обобщава УНИАН.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ