Онлайн петиция срещу принц Хари и Меган Маркъл е събрала над 20 хиляди гласа. Британските данъкоплатци не желаят да плащат годишната такса за охраната на херцозите на Съсекс, която се оказа 20 милиона лири.

Сутрешният блок на ITV „Добро утро, Великобритания“ също пусна на своята аудитория анкета, на която са отговорили хиляди зрители – 9 от 10 между тях са заявили същото нежелание да бръкнат в джоба си заради бодигардовете на кралския внук и жена му.

Поданиците твърдят, че Хари и Меган вече са мултимилионери и опитът им да използват държавната хазна за нуждите на домакинството си въобще не е демократичен.

„Те избраха да се оттеглят от кралските задължения, избраха да живеят в чужбина, да пътуват по света и да са финансово независими.

Това означава, че отговорността за осигуряване на охраната им трябва да е изцяло тяхна, а не на британските данъкоплатци“, гласи официалното изявление в сайта на петицията.

Както стана ясно, канадското правителство, което има правно задължение да осигурява защита на херцозите, също отказа да финансира охраната им заради промяната в статута им – след 31 март повече няма да са старши членове на кралското семейство.