Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр намекна, че украинските войници са постигнали успех на бойното поле, предава агенция "Униан".

В канала си Telegram Маляр публикува снимка със заместник-командира на 35-та морска бригада Сергей Олейник и отбеляза, че радостта на лицата им е свързана с добри новини от фронта.

"Четем последните репортажи от бойното поле. Настроението е добро. Всичко ще бъде Украйна. Със Сергей Олейник, заместник-командир на известната 35-та морска бригада, която сега героично се бие на изток", пише Маляр.

Западната преса пише, че украинската контраофанзива набира скорост, но руснаците оказват твърда съпротива, особено в Запорожкото направление, пише още УНИАН.

"Преди ден от Министерството на отбраната отбелязаха, че няма да обявяват началото на контранастъпление. В същото време секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексей Данилов отбеляза, че когато операцията започне, всички ще го разберат.

Въпреки това западната преса и разузнаването съобщават, че голяма офанзива вече е започнала.

Британското разузнаване съобщи днес, че през последните два дни са били извършени значителни украински операции в няколко сектора на Източна и Южна Украйна. В някои райони беше възможно да се пробие първата отбранителна линия на руснаците", пише изданието.

Руските военни провеждат военни операции на фронтовете в Авдеевка и Маринка, като продължават успешно да отразяват настъпателните действия на противника, нанасяйки значителни щети на неговата военна сила и техника.

Това съобщи от своя страна полковник Вадим Астафиев, ръководител на пресцентъра на групировката "Юг". Изявлението е публикувано на 10 юни на официалните информационни платформи на руското министерство на отбраната.

Според доклада на полковника войските на групата успешно са отбили две атаки на противника край Лисичанск и Авдеевка. В резултат на извършените действия врагът е загубил значителен брой бойци.

 

 

"В района на село Серебрянка артилерийските части на групата унищожиха три бойни машини на пехотата на противника и една бойна машина на пехотата в района на Богдановка. По време на контрабатарейния бой войските успешно унищожиха минометни екипажи на противника.

В района на Леваневски е унищожено вражеско артилерийско оръдие", гласи информацията.

Полковник Астафиев отбеляза също, че екипажът на тежката огнехвъргачна система "Солнцепек" е нанесъл удар по струпване на военнослужещи на противника в района на село Ягодное.

 

 

"Оперативно-тактическата авиация нанесе ракетен удар по съсредоточаването на въоръжение и военна техника, както и по пункта за временно дислокиране на 110-а отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в района на Авдиевка", каза полковникът.

Той също така добави, че при осигуряване на въздушната сигурност екипажът на ЗРК "Бук-М2" е свалил вражески БЛА от модела "Лелека-100" близо до село Кодема. Тези действия са поредното потвърждение за успешната работа на руските военни на фронтовата линия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук