В навечерието на президентските избори в Украйна (в неделя – бел. ред.) оперативно-тактическата групировка на украинските силовици „Изток“ (ОТГ „Изток“) е приведена в най-висока степен на бойна готовност. За това съобщава в събота Даниил Безсонов, началник на пресслужбата на Народната милиция в Донецката народна република.

Командващият ОТГ "Изток" генерал-лейтенант Юрий Содол се е разпоредил "всички резерви и дежурни средства да се поддържат във висока степен на бойна готовност " и "да се засилят всички видове разузнаване ". Украинските военни се опасяват от разгласяване на сведения за провеждане на скрита агитация в подразделенията в полза на сега действащия президент Петро Порошенко, затова им е забранен всеки контакт с медиите.

Безсонов е призовал украинците да проявят здрав разум при гласуването в неделя за държавен глава на страната, за да се прекрати кръвопролитието в югоизточната част на Украйна. В настоящите президентски избори участват рекорден брой кандидати за най-високия пост в държавата – 39 души. По последни социологически данни списъкът им се оглавява от Владимир Зеленски - над 30% от анкетираните, Петро Порошенко и лидерът на партия "Отечество" Юлия Тимошенко се борят за второто място.