По време на нощния обстрел на Киев на 29 май 20-годишен боец ​​от Националната гвардия на Украйна е свалил руска крилата ракета със съветски ПЗРК "Игла-1". Това съобщиха от пресслужбата на Националната гвардия, информира "УНИАН".

Руските сили използваха няколко десетки крилати ракети и дронове-камикадзе, за да пробият украинската ПВО и да нанесат удари по столицата. Украинските зенитчици обаче са се справили отлично, поразявайки всички въздушни цели.

„Една от ракетите е свалена от гвардеец с псевдоним „Покемон“ – военнослужещ от зенитно-ракетния дивизион на бригада „Буревий“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че по време на руския обстрел на 9 май "Покемон" вече е унищожил една руска ракета близо до Киев. На 29 май той е повторил постижението си, използвайки абсолютно същото оръжие като първия път - стар съветски ПЗРК Игла-1.

"Този път беше по-трудно да бъде уловена целта, защото все още беше доста тъмно. Но резултатът говори сам за себе си. Имаше още повече радост и емоции от осъзнаването отколкото първия път. Това не е само свалена ракета , но и спасен живот“, казва боецът.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук