Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е важно Съединените щати да не оказват натиск върху никого във връзка с реализацията и сертифицирането на „Северен поток-2“, съобщиха чуждестранни медии, цитирани от БНР.

Прессекретарят на руския президент каза още, че засега не се подготвя среща на Владимир Путин с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Газопроводът „Северен поток 2“, който ще доставя газ на Германия, като заобикаля Украйна, е смятан от Вашингтон за заплаха за енергийната сигурност на Европа. Москва подчертава, че това не е политически, а бизнес проект.

По-рано този месец САЩ приеха нов набор от санкции срещу руски предприятия, свързани със „Северен поток 2“ - ход, който беше осъден от Москва.

Миналата седмица „Форин полиси“ (Foreign Policy) съобщи, че президентът на Съединените щати Джо Байдън има за цел да премахне американските санкции спрямо газопровода „Северен поток 2“ чрез нов законопроект за отбраната.

Според изданието решението на администрацията на Байдън е мотивирано от намерението ѝ да запази Германия като съюзник, особено в случай на ескалация на напрежението между Русия и Украйна.