Текстът на вота на недоверие срещу румънското правителство бе прочетен в парламента от депутата от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) Каталин Предою, предаде Монитор, цитирайки агенция Аджерпрес. 
Вотът е внесен от Национално-либералната партия и от още една опозиционна сила - Съюз за спасение на Румъния, и е озаглавен "Правителството Гриндяну - правителство на националната провокация. Не легализирайте кражбата в Румъния".

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня заяви, че парламентаристите от СДП продължават да подкрепят правителството на Сорин Гриндяну. Драгня заяви, че не вижда защо правителството да подава оставка. Преди време Драгня отбеляза, че протестите са организирани от милиардера Джордж Сорос. Сега Драгня коментира, че ако и след отмяната на постановлението, предизвикало протестите, демонстрациите продължат, това ще означава, че "сме свидетели на нещо друго, фактически на един политически протест след изборите".

Румънското министерство на правосъдието отказа да изготви проектозакон за изменения на наказателния кодекс. Това решение идва скоро след като правосъдният министър Флорин Йордаке съобщи, че спорното постановление 13, което предизвика многохилядни протести и беше оттеглено вчера, ще бъде трансформирано в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента.

Предложението дори вече беше изпратено за одобрение на Висшия съвет на магистратурата, отбелязва агенцията.

Същевременно в Румъния се организират и протести срещу президента Клаус Йоханис, както и в подкрепа на правителството. В социалната мрежа Фейсбук е обявен протест срещу президента Йоханис в град Питещ. Събитието е под наслов "(окръг) Арджеш вече не иска Йоханис". Лидерът на СДП в окръг Васлуй Димитру Бузату съобщи, че ще участват 10 000 души.

В шестата поредна вечер в неделя в Букурещ и други градове на страната стотици хиляди хора протестираха срещу намеренията на правителството да отстъпи в борбата срещу корупцията. Според румънските медии над 600 000 души са протестирали в цялата страна, което е рекорд.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!