Иранските медии съобщават за "инцидент с хеликоптер, превозващ президента" Ебрахим Раиси.

Според държавната информационна агенция Тасним, инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 километра северозападно от иранската столица Техеран.

"Някои от спътниците на президента в хеликоптера успяха да установят връзка с центъра. Поради тази причина се надяваме, че инцидентът ще завърши без жертви“, съобщава Тасним. 

Иранските държавни медии съобщиха, че хеликоптерът е претърпял "твърдо кацане", без да дадат повече обяснения, пише The Irish Sun.

Спасителите са се отправили към мястото, но според съобщенията трудно са достигнали до района заради силния дъжд и вятър.

Известно е, че малко преди това Ебрахим Раиси се срещна с ръководителя на Азербайджан Илхам Алиев на азербайджанско-иранската граница и след това отлетя обратно като част от конвой, от който два хеликоптера безопасно достигнаха местоназначението си.

Непотвърдени съобщения в социалните медии казват, че е станал инцидент с един от 3-те хеликоптера, превозващи конвоя на иранския президент при посещението му в провинция Източен Азарбайджан в северозападен Иран в неделя, съобщава полуофициалната иранска информационна агенция Мехр. 

Преди няколко минути хеликоптерът, превозващ президента, е кацнал на земята поради мъгливото време в северния регион на Източен Азарбайджан и сега конвоят на президента се движи по земя на път за град Табриз.

Някои местни медии съобщават, че хеликоптерът се е приземил твърдо.

Имамът на Табриз, външният министър Хосейн Амир-Абдолахян и някои други министри и високопоставени служители придружават президента Раеиси. 

Съобщава се, че екипът за спасяване и издирване е срещнал трудности при достигането до мястото на твърдото приземяване на хеликоптера. 

Раиси се смята за привърженик на твърдата линия в системата на властта в Иран; преди това е бил министър на правосъдието. Той се смята за протеже на иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей и според някои спекулации може да стане негов наследник.

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ