41-вият президент на САЩ Джордж Х. У. Буш почина на 94-годишна възраст едва няколко месеца след смъртта на съпругата му Барбара. Тъжната новина беше обявена от сина му Джордж Буш-младшия – 43-ия президент на страната.

САЩ потънаха в скръб! Почина Джордж Буш-Старши!
 
Джордж Хърбърт Уокър Буш се ражда на 12 юни 1924 година семейството на Прескът Буш и Дороти Уокър. Баща му е сенатор от Кънектикът и работи в известната банкова инвестиционна фирма Браун Брадърс Хариман. Дядо му, чието име носи, е заможен бизнесмен и важна фигура в американската голф история.
 
Веднага след завършване на училище Джордж Буш постъпва в редовете на американската армия. Обучава се за военен пилот. По време на Втората световна война участва като боен пилот от ВВС на САЩ в района на Тихоокеанския фронт. Завръща се след края на войната и постъпва в Университета в Йейл, където е приет още преди започването на войната. Жени се за Барбара Пирс.
 
Бъдещата първа дама на САЩ ражда на съпруга си шест деца - Джордж Уокър, Полин Робинсън (1949-53, умира от левкемия), Джон, Нийл, Марвин и Дороти Уокър. Фамилията Буш дава началото на цяла нова политическа династия, като първородният син в семейството Джордж Буш – младши става 43-ти президент на САЩ.
 
Джордж Буш започва политическата си кариера в средата на 70-те години на ХХ век. На два пъти – през 1964 и 1970 година – не успява да влезе в Сената, но не се отказва от амбициите си. След вторият си неуспешен опит да стане конгресмен, Буш е назначен от президента Никсън за представител на САЩ в ООН. След оставката на Никсън през 1974 г. заради скандала „Уотъргейт“, Буш е назначен начело на Офиса за връзки с Китай. Прекарва на този пост 1 година, а през 1975 г. се завръща в САЩ за да оглави Централното разузнавателно управление (ЦРУ). На този пост остава до 1980 година, когато се впуска в първата надпревара за Белия дом.
 

 
На вътрешните номинации в Републиканската партия обаче е изместен от амбициозният Роналд Рейгън. Двамата се кандидатират и през 1981 година Роналд Рейгън става президент, а Джордж Буш – вицепрезидент на САЩ. След двата им успешни мандата, Буш печели номинацията за президентската надпревара през 1988 година и от 20 януари 1989 година е 41-ият президент на САЩ. Вицепрезидент в мандата му е Дан Куейл.
 
По време на управлението си в Белия дом Джордж Буш става популярен най-вече с водената външна политика. В началото на мандата той застава в основата на международната коалиция, която започва т.нар. Първа война в Залива – военна операция, предприета от САЩ и съюзниците в НАТО срещу агресията от страна на Ирак спрямо Кувейт. Операцията „Пустинна буря“ носи много бързо успех на съюзните сили, в следствие на което одобрението на Буш в САЩ нараства.
 

 
Но настъпва икономическа рецесия и от 1992 година до края на мандата му Буш все повече губи популярност. В битката за президентския пост през 1992 година е победен от представителя на Демократическата партия Бил Клинтън. След 12 години прекарани като вицепрезидент и президент на САЩ Джордж Хърбърт Уокър Буш се оттегля от активния обществен живот.
 
Президентът Буш ще бъде запомнен и с това, че допринася много за обединението на Европа, мирния диалог с Русия и затварянето на главата от човешката история, която наричаме епоха на студената война.

 
През 2017 година Джордж Буш-старши стана най-дълголетният президент в историята на САЩ.