Устройствата, които излъчват безопасна форма на ултравиолетово лъчение, могат успешно да унищожат коронавируса във въздуха, показаха изследователи от Колумбийския университет в САЩ. Мното малко лъчение с ултравиолетова светлина е унищожило повече от 99,9% от вирусите изложени на него, заяви ръководителят на изследването д-р Дейвид Бренер пред Reuters.

Изследователите напръскват частиците на вируса с малки капчици пред ултравиолетов източник на светлина и след това ги събират, за да тестват и да видят колко от тях са все още активни. Според резултатите от проучване, публикувано в списанието Scientific Reports, учените са използвали коронавирус, който причинява обикновената настинка.

„Допълнителни изследвания, които все още продължават, показват, че коронавирусът, който причинява COVID-19, се унищожава по същия начин от ултравиолетова светлина. Идеята е да се създават източници на ултравиолетова светлина на обществени места и постоянно да се унищожават микробите, включително вируса, който причинява COVID-19, за да се ограничи разпространението му във въздуха“, каза д-р Бренер.

Той добави, че производителите на ултравиолетово лъчение вече се готвят да започнат да произвеждат устройства за тази цел.

"Ние не разглеждаме ултравиолетовото лъчение като алтернатива на маските и мерките за социално дистанциране, а като допълнително оръжие, което можем да използваме в борбата срещу COVID-19", обяснява д-р Бренер.

Превод: БЛИЦ