Руските вирусолози смятат, че котките са най-възприемчиви към COVID-19 и са идеалните животни, върху които да се изпита ваксина за коронавирус, съобщават световните издания.
За високата чувствителност на котките към коронавируса свидетелстват редица научни трудове на учени от Китай. Според техните данни, проверката за наличие на антитела към SARS-CoV-2 при котките от Ухан е разкрила, че 14,7 процента от животните, участващи в изследването, са били заразени.

Те също така може да са били заразени от хората, тъй като заразените домашни любимци все по-често се срещат при болни собственици. В същото време случаи на обратното предаване на коронавирус от животни на хора не са регистрирани официално.

Както отбелязват специалистите, котките най-често се използват при неврологични изследвания, тъй като нервната им система е сложна, но стабилна. Въпреки това, котките ще струват повече от мишките, използвани в тестовете сега.

На 4 април бе съобщено, че котките от китайския Ухан, огнището на разпространението на коронавирус, са били масово заразени. В същото време учените откриха антитела срещу заболяването в тялото на повече от десет котки от Ухан. Експертите отбелязват, че нещо подобно може да се случва и в други райони на Земята, които са засегнати от епидемията.