Изследователите намериха абсолютно случайно предсказание, касаещо края на света. То е било оставено през втората половина на миналото столетие. 

Учени от Австралия съобщиха, че през 1973 година е бил разработен компютър, чиято задача била да прогнозира бъдещи събития. Като входни данни била използвана информация от миналото на човечеството и съществуващите тенденции за неговото развитие. 

Основният разработчик на проекта бил Джей Форестър. Учените не разчитали на особен успех, тъй като идеята е оказала просто немислима. 

Но те изпаднали в истински потрес, когато осъзнали, че компютърът наистина почнал да прави прогнози. Той предсказал края на света през 2040-та година заради влошаване на екологията и пренаселване на планетата. Като ключов момент за кардинални промени компютърът определил 2020 година. Тези данни тогава объркали напълно учените, затова и те решили първоначално да не ги публикуват, за да не всяват паника. 

Сред предсказанията били още повишаване на заболяванията, различни епидемии, както и намаляване на питейната вода. Компютърът предвидил още бързо развитие на технологиите, които ще подчинят човечеството и ще му донесат повече вреда, отколкото полза. 

Все пак имало и положителни прогнози. Например - не ни заплашва трета световна война, докато водещите държави разполагат с ядрен арсенал. 

Някои изследователи смятат, че не е било необходимо да се правят такива свръх сложни изчисления, за да се разбере всичкото това от един компютър. 

Историята се твори от човека и той, разбира се, има представа за своите действия и какво биха могли те да причинят на останалите. Въпросът е всички да осъзнават това. 

Превод БЛИЦ