В Сирия се е провела проверка на най-важните елементи на руската система за противовъздушна отбрана С-500 съобщават източници от военно-промишления комплекс на Русия, цитирани от осведомителните агенции.

По думите на събеседниците на изданието, при тестването специалистите са открили „някои проблеми“ в работата на техниката, но са успели да ги отстранят бързо. Уточнява се, че изпитанията вече са завършени и признати за успешни.

Както отбеляза бившият заместник главнокомандващ на ВВС по въпросите на обединената система за ПВО на Съюза на независимите държави (СНГ) генерал-лейтенант Айтеч Бижев, в хода на изпитанията, които предшестват доставянето на системата на армията, е отделено специално внимание на безотказната работа на всичките й компоненти.

По неговите думи, техниката „се изпитва в тежки технически и климатически условия и работи буквално до износване“. „Само в такъв режим на експлоатация могат да се идентифицират недостатъците.

След това всички повреди и проблеми се обобщават, докладват и се провежда работа по тяхното отстраняване“, разказа той, като добави, че Сирия подхожда добре за такива изпитания, защото там винаги е горещо и има много прах. 

С-500 "Прометей" е произведена от руската аерокосмическа и военнопромишлена компания "Алмаз-Антей" и се очакваше да бъде използвана за първи път през 2020 г. Смята се, че системата за противоракетна отбрана има обхват от 600 км.

В неофициални информации също така се твърди, че тя ще може да поразява до 10 балистични ракети наведнъж, дори ако те се движат с изключително високата скорост до 7 км/с. Също така ще може да унищожава бойните глави на свръхзвукови ракети.