Великобритания представи отговор на руския танк "Армата" - прототипът на новия танк "Челната нощ", разработен на базата на бойната машина Challenger 2, съобщава немското списание Focus.

Списанието нарича Т-14 "най-съвременният боен танк в света" и отбелязва, че след неговата поява западните страни са започнали да разработват нравен на него съперник, като едновременно с това модернизират и остарелия си парк бронетехника.  

Във Великобритания обновление очаква около 400 танка Challenger 2, пред факта, че първите образци от тази бойна машина са слезли от конвейра още през 1994 г. В началото на октомври британският отбранителен концерн BAE Systems представи прототипът "Черната нощ" - възможната версия за обновения Challenger 2, пише немското списание.

Конструкторите планират да подобрят бойните му качества с помощта на система за нощно виждане и нов комплекс за защита, който ще разпознава и ликвидира заплашващите танка машини с противотанкова ракета.

Едновременно с това, отбелязва Focus, ново оръдие за танка засега не е планирано, независимо от факта, че старото се смята за остаряло и неспособно да пробие челната броня на "Армата".

През 2016 г. на изложението Eurosatory концернът "Рейнметал" представи ново, по-мощно оръдие калибър 130 мм. То обаче е дълго 6 метра и има опасения, че няма да се побере в купола на Challenger 2. Ето защо докато бъде създаден достоен съперник на "Армата", ще бъде необходимо определено време, отбелязва в заключение Focus.

Основният боен танк Т-14 "Армата" засега е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Конструирането му започна  през 2010 г. Танкът е въоръжен със 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 (с възможност за монтиране на 152-мм оръдие 2А83) с дистанционно изцяло цифрово управление.

Зад мощната челна броня се намира изолирана бронирана капсула с екипажа, която дава възможност на танкистите да останат живи дори при пряко попадение в купола и детонация на боеприпасите. Танкът може да издържи челно попадение на повечето от съвременните и перспективните противотанкови ракети и снаряди.