Американското издание National Interest за пореден път разказа за необитаемия купол и за новото руско оръдие на руския танк Т-14 „Армата”, но този път акцентът пада върху комплекса за активна защита „Афганит”.
 
За първи път в историята на руското танкостроене меката и твърдата системи за защита са обединени в единен комплекс, позволяващ ефективно реагиране на възникналите заплахи. При появяване на опасност системата самостоятелно определя по какъв начин да реагира и предприема действия без намесата на човека.
 
„Афганит” не само определя наличието на заплаха, но и предприема мерки за унищожаване на нейния източник. Например ако системата открие долитащ снаряд, тя веднага завърта купола на танка към него, като подлага най-защитената част и осигурява възможност за незабавно откриване на ответен огън. Успоредно с това се изчисляват данните за траекторията на снаряда, което позволява да се определи мястото на старта и да се нанесе удар.
 
Изданието отделя специално внимание на многостепенната система за мека защита, включваща димна завеса и „топлинни капани”, а също и два радиолокатора, обхващащи сектор от над 180 градуса. Отбелязва се, че локаторите могат да работят в пасивен режим (без излъчване), което позволява да открива радарите на противника и дори да прехваща командите на летящите противотанкови ракети.
 
National Interest упоменава и такава особеност на „Афганита” като модулността. Всяка част може при необходимост да бъде снета и това няма да повлияе на работоспособността на останалите елементи. При следваща модернизация обновените модули просто ще бъдат закрепени вместо старите без радикална преработка на цялата машина.
 
Превод и редакция: БЛИЦ