Американски танкисти от екипаж на основния боен танк М1 Abrams оцениха най-новия руски танк Т-14 "Армата", пише Business Insider. 

Според американските танкисти платформата "Армата" е ефективна, особено що се касае бронята, защитаваща танковия екипаж. Те обаче критикуваха автоматичната система за зареждане на оръдието на танка. Те смятат, че тя е непрактична в сравнение с ръчното зареждане на снарядите, каквото е при американските Abrams. То има предимство, защото напълно автоматизираният купол на Т-14 може да подведе екипажа по време на битка.

Основният боен танк Т-14 "Армата" е единственият в света танк от трето следвоенно поколение. Снабден е със 125-мм гладкоцевно оръдие 2А82 (с възможност за инсталация на 152-мм 1А83) с дистанционно напълно дигитализирано управление.

Изолираната бронирана капсула за екипажа, намираща се зад мощна броня, дава възможност на танкистите да оцелеят дори в случай на пряк удар в купола и детонация на боекомплекта.
Бойната машина е способна да издържи всяко попадение от болшинството съвременни и перспективни типове противотанкови снаряди и ракети.

М1 Abrams е основен боен танк на САЩ, който се произвежда серийно от 1980 година. Той е на въоръжение в армията и морската пехота на САЩ, Австралия, Египет и Мароко, както и в редица близкоизточни държави.

Недостатъци на танка М1 Abrams, според експертите, са не само неголямата дебелина на корпусната броня, както и отсъствието на автоматично зареждане, но и стойността на самата машина.