Руският диктатор Владимир Путин ще умре от ръцете на собствената си охрана или с прякото им участие в заговора. Това каза полковникът от КГБ в оставка, бивш офицер от разузнаването, политолог и публицист Сергей Жирнов в интервю за УНИАН.

По-рано бившият началник на британския генерален щаб Ричард Данат и бившият директор на ЦРУ Джеймс Олсън заявиха, че Путин ще бъде убит от собственото си обкръжение, подобно на Цезар.

Освен това и двамата виждат висшето военно ръководство на Русия като основни кандидати за ролята на заговорници. Коментирайки тези предположения, Жирнов изрази увереност, че това е напълно реалистичен сценарий.

„На всеки бивш офицер от разузнаването е ясно, че всеки диктатор, който е защитен и отделен от страната от службите за сигурност, по правило бива убит от най-близкото си обкръжение“, каза той. Жирнов припомни, че по едно време на руския император Павел I е помогнала да убие собствената му охрана. „Друго е, че закъсняха“, констатира експертът.

Перспективи пред режима на Путин

Онзи ден руският опозиционен лидер Марк Фейгин каза, че недоволството срещу Владимир Путин нараства сред олигарсите, висшите служители и служителите по сигурността в Русия.

Той вярва в "ненулев" шанс за премахване на диктатора, но смята за погрешно да се разчита на такъв резултат. Ръководителят на военното разузнаване на Украйна Кирил Буданов смята, че Русия във формата на сегашната федерация може дори да престане да съществува в близко бъдеще. Според него това ще стане преди края на войната в Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук